
Romige Geroosterde Tomaten, Knoflook en Uiensoep
(met gehakt, maar het originele recept is eigenlijk zonder, dus voor de vega's ook heel geschikt!)
Fantastische tomatensoep, echt. En heel gezond, want helemaal vers.
Wat heb je nodig voor 5 borden soep:
4 grote trostomaten | 2 grote rode uien | verse knoflook | 1 blik kokosmelk | 3 kopjes groentebouillon | 2 el tomatenpuree | 2 el masala | zout en peper | 200 gr lamsgehakt | blik tomatenblokjes | 1 tl harissa | wat olijfolie en klontje boter
En zo maak je hem:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Was de tomaten en snijd doormidden.
Pel de uien en snijd in vieren. Snijd de helft van een bol verse knoflook in partjes. Leg de tomaten, uien en knoflook in een bakblik en besprenkel deze met olijfolie, en strooi er versgemalen peper en zout over.
Zet de groenten 30 min in de voorverwarmde oven op grillstand. Let op: ieder oven is anders, dus houd de groenten in de gaten. Ze mogen niet verbranden!
Als je ziet dat de ui verkleurt aan de zijkanten, dan is deze klaar.
Verhit de boter in de pan en bak het lamsgehakt (gezouten en gepeperd) kort op hoog vuur. Doe er 1 tl harissa bij en haal na 2 minuten van het vuur.
Doe in een grote soeppan 3 kopjes bouillon, de tomatenpuree, de tomatenblokjes, de kokosmelk, 1 volle el masala, en de geroosterde groenten en roer goed door elkaar. Breng dit alles aan kook en laat 5-10 min zachtjes pruttelen.
Haal de pan van het vuur en pureer kort. Er mogen nog hele stukjes in de soep zitten. Voeg het gehakt toe inclusief het bakvet en roer goed door. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
Serveer met zelfgebakken knoflookcroutons of brood.
Eet smakelijk! Ik weet zeker dat je deze meer dan eens zult maken.