Loempiaatjes met kip

Net als het zelf maken van een pizzabodem zag ik altijd op tegen het zelf maken van loempia's. En dat terwijl beiden heel makkelijk te bereiden zijn.

En voor beide geldt: je kunt eindeloos variëren met ingrediënten die jij lekker vindt. Dus wat ik noem in onderstaand recept kun je gemakkelijk vervangen door iets wat jij wellicht lekkerder vindt.

Je hebt nodig voor 4 loempia's (middelgroot):

8 vellen filodeeg, ontdooid | 1 kipfilet | 1 prei | 1/2 courgette | 2 lente ui | 1/2 wortel | scheutje seseamolie | scheutje sojasaus | 1/2 limoen | peper | 1 ei (voor de afwerking) | kippenbouillon | arachide olie (of frituurolie)

 

Daar gaat 'ie:

Verwarm de bouillon tot tegen het kookpunt en leg de kipfilet hierin. Laat 15 minuten garen en nadien wat afkoelen.

Snij de courgette en wortel in stukken van ong. 7 cm lang en vervolgens in lange en zeer fijne reepjes. Maak de lente uitjes schoon en verwijder het buitenste blaadje. Snij ook deze in fijne lange reepjes.

Snij of pluk de kipfilet in kleine stukjes. Meng groente en kip in een schaal en voeg een scheutje sojasaus toe, beetje sesamolie (niet teveel) en een beetje vers limoensap. Nog wat peper erbij en roer alles door elkaar.

Verhit de olie in een wok (of een frituurpan op 180 graden). Breek het ei en doe de dooier in een potje. Klop het eigeel los met een heel klein scheutje water. Neem er een kwastje bij.

Leg een vel deeg voor je (ik heb per loempia 2 vellen gebruikt, dit voorkomt dat het uit elkaar valt en maakt hem lekker knapperig) met een punt die naar je toe wijst. Leg er een hoopje vulling op in het midden van het deeg. Strijk de randen van het deeg in met een laagje losgeklopt eigeel. Dat is de lijm die de loempia bij elkaar zal houden.

Vouw de linker- en rechterpunt van het deeg naar binnen, over de vulling. Vouw vervolgens de onderste punt over de vulling heen, hou het strak en rol tot je een mooie loempia krijgt. Doe dit tot je vellen en vulling op zijn.

Bak je loempia's in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Bak ze niet op te hoog vuur, anders heb je zwarte loempia en is de vulling nog niet warm.

Lekker met chilisaus.

 

Succes en eet smakelijk.